Vernisajul a fost deschis de către rectorul UO, prof.univ.dr. Constantin Bungău: „Scopul acestei expoziţii are trei direcţii: omagierea a ceea ce s-a făcut în 1963 din punct de vedere al revistelor ştiinţifice şi până la înfiinţarea universităţii. A doua, să scoatem în evidenţă revistele care au căpătat valoare prin articolele publicate şi indexarea lor în anumite baze de date. Iar a treia direcţie ar fi dezvoltarea acestui segment, adică revistele care sunt în top să ştim să le menţinem, iar celelalte să gândească să obţină recunoaştere pe plan naţional şi internaţional”.

Prin organizarea acestui eveniment, instituţia noastră a dorit să pună în evidenţă întemeietorii UO, cum a evoluat acest domeniu şi cum se prezintă cercetarea ştiinţifică în prezent.

Prorectorul responsabil cu managementul cercetării şi relaţiilor internaţionale, prof.univ.dr. Sorin Şipoş a vorbit despre numărul revistelor de cercetare editate astăzi la UO: „O revistă înseamnă maturitatea unui colectiv ştiinţific, un veritabil laborator de lucru unde se conlucrează de la asistenţi la profesori, specialişti şi traducători. A edita o revistă este sinonim cu a pune bazele unui colectiv de cercetare care înseamnă excelenţă. Universitatea are astăzi 45 de reviste ştiinţifice din care  29 cotate în cel puţin două baze de date internaţionale, iar 17 sunt în proces de indexare. În ce priveşte evaluarea naţională a revistelor există opt reviste în categoria C, două în B, 17 în B+, o revistă în A şi 16 aflate în proces de evaluare”.

Privind în timp, în anul 1963, printr-un Ordin al Ministrului Învăţământului, se înfiinţa Institutul Pedagogic de trei ani a cărei primă publicaţie a apărut abia în 1967 şi se intitula „Lucrări Ştiinţifice”. Dacă la început aceasta conţinea lucrări de istorie şi educaţie fizică, patru ani mai târziu existau deja cinci fascicole: istorie, geografie, matematică-fizică, educaţie fizică şi ştiinţe medicale, iar din anul 1973, la 10 ani de la înfiinţarea institutului, numărul publicaţiilor a crescut la 15 fascicole.

Cea de-a treia secţiune dedicată revistelor ştiinţifice studenţeşti a fost prezentată de conf.univ.dr. Simona Trip, prorector responsabil cu managementul serviciilor studenţeşti şi sociale: „Adresăm felicitările noastre studenţilor care coordonează cele patru reviste editate la UO de colective îndrăzneţe de studenţi valoroşi şi îi asigurăm de întreaga noastră susţinere cu atât mai mult cu cât ştiu că există dorinţa mai multor studenţi de la diverse specializări în vederea înfiinţării de noi reviste ştiinţifice”.

Vernisajul expoziţiei s-a încheiat cu oferirea a două distincţii importante, diplome de preţuire, acordate din dorinţa de a evoca trecutul şi a încuraja viitorul. Una a fost înmânată prof.univ.dr. Sever Dumitraşcu, care a înfiinţat şapte reviste ştiinţifice şi a predat şi la institut, iar cea de-a doua redactorului şef al celei mai bune reviste a UO, cotată ISI, asist.univ.dr. Sas-Kovacs Istvan. 

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 10 mai 2013.

 

Biroul de Comunicare