Evenimentul a fost organizat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Departamentul de Geografie, Turism şi Amenajarea iar moderatorul evenimentului a fost lector univ. dr. Mihai Vlaicu, Directorul Departamentului de Geografie, Turism şi Amenajarea Teritoriului.

În numele conducerii  Universităţii din Oradea, cuvântul de salut a fost rostit de către prof. univ. dr. Sorin Şipoş, prorectorul Universităţii Oradea, care a scos în evidenţă în discursul său importanţa continuităţii în procesul de clădire a unei tradiţii universitare, subliniind: „seriozitatea şi continuitatea sunt  pietrele de temelie solide pe care se clădeşte o universitate de viitor”.

Prof. univ. dr. Gheorghe Măhăra a prezentat personalitatea marcantă a profesorului Grigore Posea, una dintre cele mai emblematice şi representative  personalităţi ale geografiei româneşti din ultimele decenii, evocând meritele incontestabile ale profesorului Grigore Posea ca geograf creator de şcoală, ca geomorfolog, ca mentor pentru generaţii întregi de geografi, studenţi, profesori, cercetători.

În continuarea evenimentului, prof. univ. dr. Nicolae Josan a făcut o exhaustivă şi deosebit de pertinentă analiză a volumului, scoţând în evidenţă întrepătrunderea coerentă dintre elementele reliefului şi rolul de suport al acestuia pentru diferite forme de turism. „Cartea este un veritabil exemplu de analiză geomorfologică cu aplicaţii în diferite forme ale turismului şi se constituie ca şi un veritabil model de abordare interdisciplinară în geografie”, menţiona prof. univ. dr. Nicolae Josan.