Evenimentul organizat de Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Centrul de Studii Interdisciplinare în colaborare cu Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie și Filosofie, Università Degli Studi di Padova, Departimento di Studi Linguistici e Letterari, Academia Română Centrul de Studii Transilvane. Parteneri: Primăria municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Devei și Hunedoarei, Muzeul Țării Crișurilor, Asociația ”Gheorghe Șincai” a studenților în Istorie. 

     În deschidere au luat cuvântul rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. Ioan Horga, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, Università Degli Studi di Padova, Departimento di Studi Linguistici e Letterari, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare.

        Discursurile s-au concentrat asupra importanței cooperării în plan științific dintre cele patru centre universitare, care a avut drept rezultat publicarea de-a lungul timpului a numeroase volume colective și organizarea de conferințe și simpozioane naționale și internaționale. Un alt aspect discutat a fost cel cu privire la importanța pe care o deține cercetarea documentului ca sursă de reconstituire istorică, precum și apropierea din punct de vedere metodologic dintre istorie și filologie.

            În plen au fost susținute trei comunicări științifice, aparținându-le profesorilor Ioan-Aurel Pop, Dan Octavian Cepraga și Sorin Șipoș.

            Începând cu ora 17 s-a desfășurat prima secțiune a lucrărilor conferinței.