De la idee la startup în doar 54 de ore

            Startup Weekend este un eveniment care urmăreşte următorul model de bază: oricine este binevenit să îţi prezinte ideea de startup şi să primească feedback de la participanţi şi mentori. Echipele se formează organic în jurul celor mai bune idei (determinate prin votul publicului) şi apoi urmează o nebunie de 54 de ore în care se creează modele de business, se programează, se creează designul, apoi se testează şi se validează. Apogeul evenimentului îl reprezintă prezentările pitch-urilor în fața unui juriu, moment în care echipele au încă o ocazie de a primi feedback valoros.

Fără prea multă vorbărie. No talk. All action.

            Începând cu pitch-urile de vineri seara, participanţii îţi aduc cele mai bune idei şi îi inspiră pe ceilalţi să li se alăture şi să formeze o echipă. Pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, echipele se focalizează pe dezvoltarea şi validarea ideilor, folosind principiile şi metodologiile Lean Startup şi căutând să creeze un produs minim viabil (minimum viable product - MVP). Duminică seara echipele prezintă prototipurile şi primesc feedback din partea unui panel de experţi.

            Starup Week-end Oradea vine în sprijinul acestora cu mentori şi speakeri calificaţi şi cu experienţă care vorbeşte de la sine. Printre aceştia se numără Jan Lucaks, Alin Mercheş, Flavius Sărăcuţ, Adrian Gheară, Cristian Dascălu, Florian Gheorghe, Alexandru Roja şi lista continuă.

            Participanţii vor primi un welcome pack şi le vor fi asigurate masa, răcoritoarele şi cafeaua pentru întregul week-end. Limba oficială a evenimentului este limba engleză.

Educaţie Experienţială.

            În primul rând, Startup Weekend este despre educaţie experienţială. Participanţii nu ascultă teorii, ci construiesc prototipuri şi le supun validării în timp ce colaborează cu alţi oameni pasionaţi, ce au background-uri şi puncte de vedere diferite. Mai mult, participanţii au ocazia de a interacţiona unu-la-unu cu mentorii şi juriul evenimentului, lideri ai comunităţii tech şi business. 

            Este important de reţinut că evenimentul nu este centrat atât pe idee, cât pe echipă. Startup Weekend atrage cei mai buni specialişti şi pe parcursul unui weekend în care aceştia construiesc companii scalabile ce soluţionează probleme reale ale lumii. Participanţii construiesc, de asemenea, relaţii şi conexiuni de lunga durată şi chiar pot pleca de la eveniment cu un startup, un cofondator, un job sau un investitor. Startup Weekend este cel mai bun mod de a găsi pe cineva cu care să îţi lansezi startup-ul.

            Un alt aspect valoros este că participanţii nu numai că se vor integra în comunitatea locală de tech, ci se vor alătura şi unei comunităţi globale de peste 100.000 de alumni cu o misiune comună, aceea de a schimba lumea.

De ce Oradea.

            Oradea este un oraş cu potenţial. Un oraş în care prin evenimente de genul acestuia se vor remarca persoane foarte creative. Aşteptăm peste 50 de oameni să participe la eveniment - un mix dintre Programatori (45% din total), Designeri (15%) şi oameni de Business/Marketing/Non-tehnici (35%). Vârsta lor este cuprinsă între 25 şi 35 de ani, sunt pricepuţi din punct de vedere tehnic şi au gadget-uri high tech. Ştiu cum să navigheze prin spaţiul digital în care trăim şi au ca hobby-uri fotografia, călătoriile şi drumeţiile şi unii dintre ei chiar aleargă la evenimente de atletism.

            Adoptă serviciile şi tehnologia devreme (early adopters) şi le place să testeze lucruri noi. Sunt proactivi, optimişti şi competitivi. Sunt interesaţi de servicii care le-ar face viaţa mai uşoară şi au un interes pronunţat spre inovare şi îmbunătăţire continuă.

 

            Înscrierile se pot realiza pe site-ul evenimentului http://oradea.startupweekend.org iar pentru achiziţionarea biletelor, cei interesaţi pot accesa link-ul http://bit.ly/SWOradeaTickets. Pentru cei ce nu sunt convinşi încă, există trailer-ul oficial al evenimentului Startup Week-end la nivel global (http://vimeo.com/28872840).

            Organizatorii au dezvoltat o comunitate online pe Facebook, care poate fi accesată utilizând link-ul: https://www.facebook.com/groups/781557895222857/

 

 

Departamentul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei

Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei

Universitatea din Oradea