Delegaţia a fost primită de prorectorul responsabil cu Managementul Cercetării Ştiinţifice şi Relaţii Internaţionale la Universitatea din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, care a anunţat: „evenimentul de astăzi îl are în centru pe E.S. Ambasadorul Slovaciei în România, Ján Gábor, care a propus celor patru universităţi să organizeze împreună, anul viitor, un simpozion ştiinţific”. Reprezentantul Universității din București, conf.univ.dr. Maria Anoca Dagmar, director al Departamentului de Filologie Rusă și Slavă a îndeplinit și rolul de translator.

E.S. Ambasadorul Slovaciei în România, Ján Gábor, a amintit că există un protocol de colaborare între Universitatea din Oradea şi Universitatea din Prešov şi că doreşte o colaborare mai amplă care să includă şi Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Comenius din Bratislava. Tema propusă de E.S. pentru simpozionul ştiinţific este „Raporturile româno-slovace şi raporturile slovaco-române”, iar gazdă să fie Universitatea din Oradea. Colaborarea celor patru universităţi va fi sprjinită de Ambasada Slovaciei în România, de consulul onorific Miroslav Iabloncsik şi de deputatul UDSCR Adrian Merka. Ambasadorul a subliniat că „o condiţie sine qua non este problema minorităţii slovace în România”. 

Prorectorul Universităţii din Prešov, Peter Kónya, alături de colegul său prof.univ.dr. Martin Javor, au evidenţiat că există o colaborare între Universitatea din Oradea şi Universitatea din Prešov pe domeniul istoriei, astfel încât Comisia slovaco-română de istorie organizează conferinţe din doi în doi ani.

Prorectorul Sorin Şipoş a propus includerea în simpozion a unei probleme de actualitate:  „Minorităţi - majorităţi etnice şi confesionale în Slovacia şi România”.

Simpozionul ştiinţific cu tema „Raporturile româno-slovace şi raporturile slovaco-române între secolele XIV – XX” va conţine patru secţiuni: raporturi culturale, etnice, confesionale şi diplomatice.

În cadrul întâlnirii delegaţiei cu rectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Constantin Bungău a vorbit despre strânsa colaborare cu Slovacia atât pe domenii universitare cât şi cu societăţi comerciale, prin existenţa unor proiecte bilaterale, mobilităţi Erasmus pentru studenţi şi cadre didactice şi a subliniat dorinţa de „a dinamiza aceste colaborări prin proiecte comune cu finanţare din fonduri europene”.

Programul vizitei delegaţiei la Universitatea din Oradea a cuprins şi participarea invitaţilor la vernisajul expoziţiei „10 ani de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană”. Colecţia a fost expusă în holul Bibliotecii universitare. În deschidere prof.univ.dr. Sorin Şipoş a amintit că „în NV-ul României se află o comunitate slovacă care a ştiut să-şi păstreze cu maximă responsabilitate şi consecvenţă tradiţiile, limba şi identitatea”.

Cu prilejul aniversării unui deceniu de la aderarea Slovaciei la Uniunea Europeană, prorectorul l-a invitat pe E.S. Ambasadorul Slovaciei în România, Ján Gábor, să puncteze acest moment important din istoria Slovaciei numindu-l „moment de reflecţie şi de bilanţ”.  

Ambasadorul a amintit că „Slovacia a fost de trei ori victorioasă, întrucât în urmă cu 25 de ani Slovacia şi-a dobândit libertatea şi democraţia, după încă trei ani independenţa şi în urmă cu 10 ani a devenit membră a statelor Uniunii Europene, ceea ce i-a adus plusvaloare. Slovacia a fost primul stat care a ratificat aderarea României la Uniunea Europeană şi este un aprig aliat în intrarea României în spaţiul Schengen”.

În încheiere, deputatul UDSCR Adrian Merka a evidenţiat că „deşi comunitatea slovacă din România este o comunitate mică  este foarte sufletistă” şi „speră ca tinerii slovaci să preţuiască şi să păstreze tradiţiile, limba şi identitatea etniei lor”.