Desfăşurată în parteneriat cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea-Debrecen, Asociaţia Română de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene şi Asociaţia Studenţilor de la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, simularea procedurilor ONU s-a axat pe Reforma în cadrul Consiliului de Securitate al ONU şi a avut 15 participanţi, studenţi din partea specializărilor de relaţii internaţionale şi studii europene şi studii de securitate din toţi cei trei ani de studiu. Fiecare student a reprezentat câte un stat membru permanent sau nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU.

În deschidere au adresat alocuţiuni de bun venit prorectorul Universităţii din Oradea, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, prof.univ.dr. Ioan Horga, directorul departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, conf.univ.dr. Mircea Brie, şi coordonatorul acţiunii, asist.univ.dr. Constantin-Vasile Ţoca.




Tema simulării lucrărilor Consiliului de Securitate al ONU s-a axat pe reforma Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, iar şedinţa a început cu expunerea punctelor de vedere şi a documentelor de poziţie referitoare la reforma Consiliului. Au urmat propuneri de reformă ale statelor participante, după care statele s-au retras pentru negocieri. Negocierile informale au jucat un rol important în realizarea unei propuneri viabile care să mulţumească atât statele membre permanente, cât şi pe cele nepermanente. Derularea oficială a întâlnirii a continuat cu propunerile de amendamente şi cu vot pe amendamente. După încheierea votului, s-a elaborat o propunere de rezoluţie, care s-a citit în plen şi a fost supusă votului.

Participanţii au fost premiaţi cu cărţi de specialitate e şi diplome de participare.

 

Organizator

Asist.univ.dr. Constantin - Vasile Ţoca

Departamentul Relaţii Internaţionale şi Studii Europene