Alături de studenţii şi profesorii orădeni, participanții vor desfășura un exercițiu didactic cu o durată de 12 zile, centrat pe tematica mobilității în municipiul Oradea și localitățile din zona metropolitană. Cei 36 de studenţi vor fi repartizaţi  în șase grupuri de lucru multinaționale și vor beneficia de condiții de învățare și predare speciale, care nu sunt disponibile într-o singură instituție, având, astfel, posibilitatea  descoperirii unor noi perspective asupra tematicii  studiate.

În primele zile studenții vor asista la cursuri şi prezentări susţinute de profesorii de la cele șase universități și de practicieni şi specialişti de la Primăria Oradea, Asociația Zona Metropolitană Oradea și Oradea Transport Local SA, actori instituționali cooptați ca și colaboratori. În cadrul programului vor fi organizate și vizite în teren pentru familiarizarea participanţilor cu situația actuală și provocările viitoare în evoluția transportului public, atât la nivel municipal (vizita la compania locala de transport  OTL RA), cât și metropolitan (vizitarea cartierelor noi din șase localități din Zona Metropolitană Oradea. De asemenea, pentru un schimb de idei și exemplu de bune practici este prevăzută  o vizită la Compania de transport public (DKV) din Debrecen. După primele zile destinate pregătirii teoretice şi cunoaşterii terenului, studenţii vor avea la dispoziţie cinci zile pentru munca în echipe, iar in ultima zi va avea loc sesiunea finală de prezentare a proiectelor în care grupurile internaţionale  vor expune propria viziune asupra situaţiei actuale a transportului public şi propunerile  strategice pentru întreaga zonă metropolitană.

Pe parcursul celor două săptamâni de lucru sperăm să descoperim diferenţele, dar şi trăsăturile comune ale planificarii urbane şi regionale din statele participante la acest program, încercând să dezvoltăm propuneri inovatoare pentru o  planificare sustenabilă  a transportului public de călători şi oferind, în același timp, actorilor locali posibilitatea valorificării ideilor noi expuse in timpul programului.

Echipa orădeană este reprezentată de studenţii anului III de la specializarea Planificare Teritorială (Flavia Haita) și ai anului I şi II de la masteratul Gestiunea și Planificarea Teritoriului asistată de GIS (Remus Ghiulai, Elena Irincu, Ștefan Vlad Molnar, Sebastian Pușcaș şi Nicolae Șerban), sub coordonarea echipei de cadre didactice formate din dr. Valentin Nemes, dr. Paul Olău și lector dr. Luminița Filimon.

Acest program este finanțat de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale prin programul Erasmus.