Diplomat de carieră, dar, mai mult decât atât, un excelent comunicator, domnul David Saranga este primul om politic din lume care a avut ideea de a se folosi de rețelele sociale pentru a pătrunde în mediile care, tradițional, sunt refractare față de mesajele puterii. Absolvent al Universității Ebraice din Ierusalim, domnul David Saranga a fost principalul comunicator al  Ambasadei Israelului din Statele Unite ale Americii și, după cum el însuși s-a exprimat, flatat să fie solicitat de către Departamentul de Stat al SUA pentru consultanță în domeniul comunicării politice pe rețelele sociale. Fost consilier în chestiuni de afaceri externe al președintelui Israelului, purtător de cuvânt al ministerului de profil de la Ierusalim, domnul David Saranga a ocupat, funcții importante în reprezentanțele diplomatice ale țării sale de la Bruxelles și București.

Înainte de întâlnirea dintre Excelența sa și mediul academic orădean care a avut loc la Biblioteca Universității din Oradea, delegația statului Israel din care au făcut parte Excelența sa, ambasadorul Israelului la București, David Saranga, doamna Roni Shoshana Bar-Shalev, domnul Amir Sagron, domnul Offer Sachs însoțit de domnul Mihai Jurca, City Manager Oradea s-au întâlnit cu reprezentanții Universității din Oradea, doamna prorector Anca Dodescu, doamna prorector Sanda Filip, doamna prorector Mariana Mureșan, domnul decan al Facultății de Informatică și Științe, Eugen-Victor Macocian, domnul Președinte al Senatului Universității din Oradea, Vasile-Aurel Căuș, domnul profesor Tiberiu Vesselenyi, domnul prorector Gabriel Bendea și Directorul Consiliului Școlii Doctorale, domnul Radu Țarcă.

Dezbaterile au fost interesante, reprezentanții ambelor părți manifestându-și bucuria de a colabora. Tema principală pe care au abordat-o a fost crearea unei universități antreprenoriale la Oradea, profesioniștii de la Universitatea din Tel-Aviv asigurându-i pe orădeni de tot sprijinul lor. Excelența sa a fost ca de obicei foarte deschis și prietenos, ”scuzându-se” că , de data aceasta, se adresează interlocutorilor în limba engleză și nu în limba română pe care o cunoaște foarte bine. ”Nu vin pentru prima dată la Oradea și îmi place mai mult decât ultima dată. Vă mulțumesc pentru că ne-ați primit”. Domnul Președinte al senatului UO a spus despre statul israelian că este ”un stat cu o istorie scurtă, dar un popor cu o istorie foarte lungă.”

În deschiderea conferinței de la bibliotecă, prof. univ. dr. Anca Dodescu, prodecanul Universității din Oradea, i-a invitat pe cei prezenți să își imagineze ce a însemnat comunitatea evreiască pentru orașul de pe Crișul Repede, în condițiile în care, la începutul secolului XX, aceasta reprezenta o treime din populația de 90.000 de locuitori ai orașului. „Este o onoare pentru Universitatea din Oradea să-l găzduiască pe ambasadorul statului Israel”, a spus prof. univ. dr. Anca Dodescu. Prorectorul a adăugat că prezența domnului David Saranga la Universitate marchează și debutul seriei vizitelor unor diplomați străini, pusă sub egida „Ora ambasadorului la Universitatea din Oradea”.

„Avem la Oradea un invitat cu adevărat special, cel care, după cum spunea Jewish Chronicle, este omul ale cărui campanii au schimbat modul în care este perceput Israelul în lume, creatorul primului blog oficial al unei țări și al primului canal de YouTube al unui stat”, a subliniat prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. Sorin Borza. „Avem nevoie de voci credibile care să aibă, în discursul public și o fibră morală. Cred că domnul ambasador David Saranga este un astfel de om”, a încheiat prorectorul Universității din Oradea.

Conferința domnului ambasador David Saranga, intitulată „Digital and traditional diplomacy”, a fost un eveniment interactiv. Înaltul diplomat a întrebat publicul la ce se gândește prima dată, atunci când aude despre Israel. „Holocaust, religie, luptă, bunăstare, reguli...” au fost doar câteva dintre răspunsurile venite din sală. Domnul David Saranga a explicat apoi că asta a făcut și el, atunci când și-a propus pentru prima dată să schimbe percepția țării sale în lume; a încercat să afle cum e percepută țara lui. Două au fost cuvintele care s-au impus: religie și militarism. „Miza noastră a fost ca, în 15-20 de ani să adăugăm noi dimensiuni felului în care este perceput Israelul în lume”, a afirmat domnul David Saranga. „Am căutat să oferim lumii fața umană a Israelului. Întrebarea era ce vor oamenii să știe, ca să le pese de Israel. E o diferență între a-ți păsa și a fi interesat. Vreau ca oamenilor să le pese de Israel. Pentru asta vreau să le arăt fața umană a Israelului. «Suntem ca voi!» e un mesaj important, pentru că oamenii se conectează la cei care sunt ca și ei”, a mărturisit ambasadorul.

Ambasadorul statului Israel la București a dezvăluit ce anume a făcut din țara sa una din cele mai puternice economii ale lumii. Azi primele zece cele mai importante companii din lume au reprezentanțe în Israel. „Aceasta este locomotiva economiei țării noastre. Cunoașterea face ca economia Israelului să fie printre cele mai performante pe plan mondial”, a spus domnul David Saranga. Apoi, mutând discuția spre contextul geopolitic, ambasadorul a explicat că sunt tot mai multe state arabe, vechi inamici ai Israelului, care înțeleg că pentru oameni e mai bine să fie pace. „Oamenii vor să reușească în viață. Oamenii caută parteneriate de succes. Eu sunt optimist că tot mai multe țări se vor alătura acestui cerc al păcii”.

Vorbind despre vasta sa experiență de comunicator, domnul David Saranga a spus că avantajul comunicării prin intermediul rețelelor sociale este acela de a putea pătrunde și acolo unde presa nu este liberă să spună adevărul sau de a ajunge la un public care nu este interesat de politică. Ambasadorul israelian a dezvăluit că toți colegii săi din diplomație sunt „pregătiți” să fie activi pe cel puțin două rețele sociale și că fiecare reprezentanță oficială a țării sale are conturi active pe toate platformele sociale.

„De ce am venit, într-o zi ploioasă, tocmai la Oradea?”, a întrebat retoric domnul David Saranga, „Deoarece tânăra generație e importantă pentru noi. Vă place sau nu, voi sunteți viitorii lideri”. Oarecum paradoxal, raportat la întregul său discurs, ambasadorul israelian a declarat că „social-media nu va face țara mea relevantă pentru oameni”. De aceea a înțeles că e dator să facă mai mult decât să fie prezent pe rețelele de comunicare. „Tot ce facem are implicare socială. Pentru că vrem să fim relevanți pentru oameni, aceste proiecte, în care Ambasada Israelului e implicată, au un mesaj”, a afirmat domnul David Saranga.

Ca răspuns la una din întrebările primite din sală, Excelența Sa a mai afirmat: „Multe companii din Israel vin aici pentru creierele voastre. Delegația cu care eu am venit la Oradea vrea să împărtășească cunoaștere cu voi, pentru ca voi să creșteți mai repede. România poate deveni start-up-ul Europei”, a concluzionat ambasadorul Israelului la București, domnul David Saranga.

La finalul conferinței, Excelența Sa și-a făcut fotografii și selfie-uri cu toți cei prezenți, dar a și sacrificat puțin din timpul domniei sale pentru discuții cu grupuri mici de studenții, curioși să afle mai multe despre diplomație, Israel, conflicte, comunicare...

Prezența Excelenței Sale, ambasadorul statului Israel, domnul David Saranga, în sala de conferințe a Universității din Oradea a fost aplaudată de audiență, în picioare.

Biroul de Comunicare

Image   Image  Image  Image  Image  Image  Image  Image