Vorbind despre cea mai recentă carte semnată Mihail Neamțu, „Iisus la Niceea”, pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă a spus că „este o operă de artă, savuroasă în esența ei”. Tot universitarul teolog orădean a afirmat că, în această carte, Mihail Neamțu „Apără Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh și luptă împotriva: ateismului, a nihilismului și a arianismului”.

Prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, a salutat prezența scriitorului Mihail Neamțu, spunând despre el că este „o figură specială, un intelectual cu dublă cetățenie, al civitas terrena și, în egală măsură, al civitas divina, în sensul cuvintelor Sfântului Augustin”. Conf. univ. dr. habil. Sorin Borza a mai adăugat că astfel de întâlniri demonstrează că „spiritul există și în afara zidurilor academiei și e bine să ne confruntăm cu el”.

Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman”, pr. conf. univ. dr. Viorel Popa, i-a mulțumit lui Mihail Neamțu pentru vizita la Universitatea din Oradea, a transmis binecuvântarea P.S. Sofronie, Episcopul ortodox al Oradiei, mulțumirile sale prorectorului conf. univ. dr. habil. Sorin Borza și pr. lect. univ. dr. Florin Tomoioagă pentru că au făcut posibilă această întâlnire.

Referindu-se la „starea lumii de astăzi”, Mihail Neamțu a observat că, în Estul Europei, are loc „o prăbușire a unui întreg model, care ne obligă să punem în discuție relația de tip bizantin dintre puterea religioasă și cea seculară”. Scriitorul s-a referit explicit la ceea ce se întâmplă în Ucraina și a afirmat că „solidaritatea dintre Kremlin și Biserica Ortodoxă Rusă face rău creștinismului răsăritean, face rău ortodoxiei. Slavă Domnului, Biserica Ortodoxă Română s-a delimitat la timp de aceasta”.

Mihail Neamțu a încercat să-i provoace pe studenții orădeni să își pună o serie de întrebări: ”De ce am veni la universitate? Care e rostul Bisericii în viața noastră?” ori „Nu cumva am uitat că, în mod fundamental, creștinismul ne-a chemat la libertate? O promisiune care mie nu mi se pare că este înțeleasă astăzi”.

Scriitorul, dublat de un excelent orator, i-a îndemnat pe tineri să se ridice dincolo de condiția omului contemporan: „Gândul că viața noastră se va reduce la un consum de materialitate mă înfricoșează. O asemenea umanitate, un asemenea tip de existență, este irosită, compromisă, și aduce omul la stadiul de animalitate”. Nu în ultimul rând, Mihail Neamțu i-a îndemnat pe studenți să se bucure de „timpul ce li s-a dat”, să găsească puterea de a spune nu, multor tentații mărunte, pentru a putea spune da marilor provocări. „Drumul către Paradis se pierde printre regrete”, a avertizat scriitorul.

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image