Cercetători oameni de știința din Oradea își vor prezenta rezultatele muncii de laborator și cercetare pe înțelesul  tuturor. Vizitatorii Nopții Cercetătorilor vor avea parte de demonstrații practice, dezbateri pe teme științifice de actualitate, experimente, prezentări, concursuri interactive și suprize.

La Sala Sporturilor a Universității din Oradea, vizitatorii vor putea explora un adevărat târg al științei, prin cele patru zone ale evenimentului SciFUN, Knowledge, Agora și zona Uniunii Europene.

Zona  SciFUN este dedicată științei interactive. Participanții vor experimenta și își vor testa înclinațiile spre știință.

Zona  AGORA este destinată dezbaterilor legate de progresul științific. Aici vor fi prezenți cercetători, exploratori și scriitori SF din oraș – dornici să răspundă întrebărilor științifice de toate felurile. Tot în AGORA vor fi expuse lucrările înscrise în concursul Laboratorul Anului 2099.

În zona Uniunii Europene, fiecare poate descoperi și contribui la harta științifică a Europei prin participarea la concursul de cultură științifică europeană.

Zona Knowledge va găzdui institutele de cercetare din oraș. Fiecare dintre acestea își va prezenta cercetătorii, reușitele lor și cele mai interesante aspecte ale muncii de laborator. 

Pentru acțiunea organizată la Oradea s-au înscris departamente şi centre de cercetare din cadrul instituţiei, care îşi vor prezenta activitatea de cercetare. Totodată, vizitatorii vor avea ocazia să asiste la demonstraţii interesante precum roboţi, testarea echilibrului, monitorizarea frecvenţei cardiace în timpul efortului, experimente de actualitate în fizică, arheologia la început de mileniu III şi altele.

La evenimentul ştiinţific vor mai participa Compartimentul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor, societatea comercială Plexus şi Muzeul Ţării Crişurilor.

Invitat special va fi campionul olimpic la TIR sportiv la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Alin Moldovean, care va vorbi despre implicaţiile cercetării în sportul de performanţă.

Toţi vizitatorii de la „Noaptea Cercetătorilor 2013” se vor putea înscrie pentru o tombolă în cadrul căreia se vor extrage cinci premii.

Pentru mai multe detalii accesaţi link-ul:  http://noapteacercetatorilor.eu/eveniment/orase/oradea/

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat simultan în toate țările Uniunii Europene. În a patra vineri a lunii septembrie, anul acesta în data de 27 a lunii, participanții din peste 300 de orașe europene vor construi împreună harta științifică a Europei.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene de către Target Active Training și Asociația Invenio în parteneriat cu Anticipația, parte a grupului Nemira, Poliția Română, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport, Europa FM și Dwyn Shop.

Parteneri locali in organizare in Oradea: Universitatea din Oradea

Intrarea la eveniment este liberă!

Pentru programul complet vizitați www.noapteacercetatorilor.eu şi www.facebook.com/ResearchersNightRomania.

 

Despre Noaptea Cercetătorilor                            

 

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Începând cu anul 2006, Noaptea Cercetătorilor este un proiect de sine stătător din seria acţiunilor Marie Curie şi s-a bucurat de un succes ce creşte de la an la an. În 2012, s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.

Noaptea Cercetătorilor în România

Proiectul se desfăsoară în România din anul 2006, organizatorii ediţiei din acest an fiind implicaţi şi în anii 2007, 2008, 2010, 2011 si 2012. În 2013 oraşele partenere din România sunt: Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Oradea, Brașov și Galați.

Această ediţie Noaptea Cercetătorilor este organizată sub egida Uniunii Europene de către Target Active Training în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliției, Institutul Național de Cercetare în Sport, Centrul de Studii Complexe, Europa FM și Anticipația, parte a grupului Nemira

Partener local Oradea: Universitatea din Oradea

Sponsori: Dwyn Shop

Parteneri media: Bihoreanul, BihorStiri.ro, Crișana, Digi24 Oradea, Jurnal Bihorean, Radio Transilvania, Europa FM, Radio Romania Cultural, Hotnews, Biz, romaniapozitiva.ro, Discovery Channel, Dilematix von Dilema, Curentul, didactic.ro, suntparinte.ro, urbankid.ro, Bravo, Bravo Girl, Student din Provincie, AcademicLink.ro, bookblog.ro, InOras, stiriONG, Teen Press, StudentIQ, Media UB, Studentie.ro, Casa de Cultura a Studentilor Bucuresti, Redactia 4 FUN, Motivonti, Autentici.ro, ccs.ro, Iqool, Zile si Nopti, dordeduca.ro, Calendar Evenimente, Diseara.ro, CyberCulture, TV City, Studentii.net, Epoch Times Romania, blogunteer, Resurse Tineret, Asociatia Platon, CREED, Omnimind, Edu News.

Mai multe informaţii puteţi afla la:

denisa@noapteacercetatorilor.eu