Rectorul Universității din Oradea a ținut, încă de la început, să transmită un mesaj ferm cu privire la debutul anului universitar 2021-2022. „Ne dorim să începem anul universitar cu prezența fizică a studenților și a cadrelor didactice. Recomandăm, deci, vaccinarea, pentru a putea asigura continuitatea și calitatea procesului educațional. Numai așa se poate reduce riscul de dezvoltare severă a bolii”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

Rectorul universității orădene a anunțat că, la data de 5 iulie 2021, încep înscrierile pentru anul universitar care va debuta în luna octombrie. Acestea se pot face online sau la sediile facultăților, dar, pentru evitarea aglomerației, administrația Universității din Oradea recomandă varianta înscrierii online. Documentele necesare se găsesc pe site-ul fiecărei facultăți, iar taxa de înscriere este de 150 de lei. „Un candidat se poate înscrie la mai multe programe de studii, dar poate urma, concomitent, doar două”, a subliniat rectorul.

Dumnealui a mai adăugat ieșind în întâmpinarea nevoilor de pe piața muncii, că din toamna acestui an, universitatea orădeană are și două programe noi de studii pentru licență: Energetică și Tehnologii Informatice, respectiv Robotică, linie de predare în limba engleză.

În ceea ce privește taxele de studiu prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a explicat că acestea variază între 2.900 de lei, pentru domenii precum: Dreptul, Geografia, Matematica, și maxim 6.800 de lei pentru Medicina, în limba română.

În anul universitar 2021-2022, la Universitatea din Oradea, vor funcționa 60 de programe de master, dintre care patru în limba engleză. Rectorul universității orădene a remarcat că, în cazul acestor programe de studii, taxele sunt mai mari cu 10-20%, cel mai scump fiind masterul în domeniul muzicii.

Prorectorul prof. univ. dr. Sanda Filip a ținut să remarce că una din cele mai importante, interesante și atractive caracteristici a profilului Universității din Oradea este „oferta educațională complexă, complementară și diversificată”. Prof. univ. dr. Sanda Filip a arătat că universitatea orădeană a avut și are studenți care „fac sau au făcut Informatică și Medicină sau Arte și Informatică, dezvoltându-și astfel competențele profesionale în mai multe domenii”. Prorectorul a mai vorbit și despre proiectele, ROSE, POCU sau RO-HU, care implică mii de studenți, sute de cadre didactice și de elevi, aducând universității finanțări în valoare de milioane de euro, bani investiți în cercetare, relația cu mediul de afaceri și practica viitorilor absolvenți.

La rândul său, prorectorul conf. univ. dr. habil. Sorin Borza a prezentat, pe scurt, proiectele celor patru școli de vară, din domeniile: științelor economice, al geografiei, științelor politice și ingineriei, pe care Universitatea din Oradea le organizează pentru a treia oară. „Este important ca elevii să înțeleagă cât mai bine domeniul în care vor să se afirme profesional, să aibă o perspectivă reală asupra meseriei pe care o vor avea, după absolvire”, a declarat conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, îndemnându-i pe elevii bihoreni să profite de această oportunitate. Prorectorul Universității din Oradea a anunțat, în premieră, că, începând din această toamnă, instituția de învățământ superior își propune să se deschidă și mai mult către comunitate, oferind publicului posibilitatea de a asista, online, la cursurile unor anumite facultăți. „Ducem știința dincolo de zidurile Universității, sperând că domenii de interes, cum ar fi științele politice, administrația, filologia, și profesori foarte buni vor atrage auditori interesați”, a explicat conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, adăugând că aceste cursuri publice vor fi accesibile cu ajutorul unor link-uri și platforme de internet.

Prezentă și ea la întâlnirea cu mass-media, dr. ing. Livia Bandici, directoarea Departamentului de Asigurarea a Calității (DAC) a prezentat proiectul „Consolidarea unei culturi a calității activităților didactice prin digitalizare și respectarea deontologiei academice la Universitatea din Oradea (QADDA)”, un proiect cu o valoare de peste trei sute de mii de lei care, prin înființarea unui centru de excelență, își propune să ridice calitatea actului didactic și a managementului departamentelor specializate în evaluarea acestuia din cadrul universității.

„Nu putem avea rezultate bune, absolvenți cu care să ne mândrim, livrări în domeniul transferului tehnologic, livrări de știință către mediul economic, dacă în spate nu sunt mecanismele managementului complex al procedurilor și regulamentelor, bine puse la punct și bine aplicate”, a subliniat rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.

Răspunzând întrebărilor presei, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a afirmat că, în acest an, probele scrise, pentru admiterea la la Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, vor avea loc în zilele de 27 și 28 iulie. Pentru a asigura distanțarea sanitară, examenele vor fi susținute în spații care pot asigura desfășurarea în bune condiții a probelor de concurs.

La finalul întâlnirii cu presa, rectorul a ținut să afirme că numărul tot mai mare de studenți de la UO se datorează și dezvoltării constante a orașului, creșterii gradului de atractivitate al acestuia, pentru tineri din toată țara și chiar din afara granițelor ei.

 

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image Image