Competiția, lansată în 2007, de Institutul Francez din Cluj, este organizată în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei și Agenția Universitară a Francofoniei din Europa Centrală și de Est.

Dedicat romanului francofon contemporan, concursul propune, an de an, câte un text, extras din opera premiată cu „Prix de cinq continents de la Francophonie”. Acest format le-a permis studenților ca, la ceremonia de premiere, să se întâlnească cu scriitori francofoni din întreaga lume: Liliana Lazăr (România), Dane Cuypers (Franța), Kossi Efoui (Togo), Jocelyne Saucier (Canada) etc.

Paisprezece universități românești, printre care și cea de la Oradea, iau parte al această competiție. În faza finală, cele mai bune traduceri vor fi analizate de un juriu național, format din cadre universitare, scriitori și traducători.

Pentru ediția din 2021, concursul „Mot a monde” pune accentul pe literatura franco-ruandeză, invitându-i pe participanți să își încerce cunoștințele cu un text de Béata Umubyeyi Mairesse, „Tous tes enfants dispersés”, publicat de Éditions Autrement.

„Prima ediție a competiției a fost câștigată de o studentă a Universității din Oradea. De altfel, Universitatea din Oradea a obținut, aproape an de an, premii sau mențiuni și, de mai multe ori, premiul unu. În acest an, la faza locală, vor participa opt studenți. Cel mai bun dintre ei ne va reprezenta la faza națională”, a precizat conf. univ. dr. Daciana Vlad.

Biroul de Comunicare

Image