John J. Mearsheimer este profesor în științe politice la Universitatea din Chicago, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai proeminenți exponenți ai Școlii Americane de Relații Internaționale, în special al curentului realist.

La ceremonia de decernare a titlului DHC, care a avut loc joi, 25 octombrie 2018, în Aula Magna a Universității din Oradea au participat prorectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr. Eugen-Victor Macocian, președintele Senatului Universitar, prof.univ.dr. Sorin Curilă, decanul Facultății IRISPSC, prof.univ.dr. Ioan Horga și viceprimarul Municipiului Oradea, Mircea Mălan, alături de profesori, cercetători și studenții orădeni.

Ceremonia a fost deschisă de către președintele Senatului universitar, prof.univ.dr. Sorin Curilă, după care a luat cuvântul prorectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr. Eugen-Victor Macocian și viceprimarul Municipiului Oradea, Mircea Mălan. Laudatio a fost citit de către decanul IRISPSC, prof.univ.dr. Ioan Horga, după care i s-a înmânat profesorului emerit John J. Mearsheimer diploma de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Profesorul John J. Mearsheimer și-a susținut obișnuita prelegere Lectio Magistralis „American Foreign Policy in the Age of Trump”, ce reprezintă o lecție de aplicare a teoriei realismului ofensiv în analiza politicii externe americane sub mandatul candidatului la președinția SUA și apoi, președintelui Donald Trump. Prelegerea a surprins și aspecte legate de situația din Orientul Mijlociu, evoluția Chinei și Rusiei ca actori pe scena internațională, implicarea președintelui Trump în soluționarea problemelor legate de încălzirea globală etc.

La finalul prelegerii, profesorul Mearsheimer a răspuns întrebărilor venite din partea audienței și a acordat interviuri presei locale.

Dezbaterile au continuat, la Muzeul „Aurel Lazăr”, într-un cerc mai restrâns, profesorul Mearsheimer putând aprofunda ideile și teoriile sale prezentate în prima parte a zilei. Participanții, specialiști în Relații Internaționale, Științe Politice și Afaceri Internaționale, din Marea Britanie, Rusia, Ungaria și România (Cluj-Napoca, Craiova, Iași și Oradea) au adus în discuție teme fierbinți ale lumii actuale: eșecul liberalismului hegemonic în Relațiile Internaționale, relațiile SUA cu China, India și Rusia, relațiile transatlantice, criza ucraineană recentele evoluții din problematica armelor nucleare și, nu în ultimul rând, rolul Uniunii Europene și al României în relațiile internaționale. Pentru toate subiectele propuse profesorul Mearsheimer și-a exprimat opiniile fără rezerve și solid argumentate, oferind audienței o perspectivă clară asupra poziției SUA, ca actor pe scena internațională.

În încheiere  profesorul John Mearsheimer a promis că va mai veni la Oradea și cu alte ocazii, pentru a se întâlni din nou cu studenții și profesorii Universității din Oradea.

Biroul de Comunicare

Image

Image  Image  Image Image  Image  

Image