1.      Aula Facultatii de Medicina si Farmacie, ora 11, festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, profesorului universitar dr. Adrian Streinu-Cercel, cadru didactic al Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti. Propunerea apartine Facultatii de Medicina  si Farmacie a Universitatii din Oradea, iar acordarea inaltei distinctii academice a fost aprobata in sedinta Senatului universitar din 25 martie 2013. Prof.univ.dr. Adrian Streinu-Cercel a contribuit la formarea mai multor generatii de specialisti din toata tara si din judetul nostru. De-a lungul timpului a avut o buna colaborare cu Spitalele Clinice din judetul Bihor si cu Facultatea de Medicina si Farmacie concretizata in activitati comune in domeniul managementului epidemiilor si managementul cazurilor deosebite din patologia infectioasa. Pe langa activitatea didactica, a dovedit multa dedicatie si pentru cercetare. Este autor si coautor a 15 carti si cursuri de specialitate, 23 de capitole din carti de specialitate si sase monografii. A publicat numeroase articole in reviste medicale indexate ISI precum si in reviste recunoscute CNCSIS (Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamentul Superior).

 

2.      Aula Magna a Universitatii din Oradea, ora 12, festivitatea de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului universitar dr. Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova, Italia. Propunerea Facultatii de Litere aprobata in sedinta din 25 martie 2013 a Senatului Universitatii din Oradea de a-i conferi domnului Profesor Lorenzo Renzi de la Università degli Studi di Padova inaltul titlul  „Doctor Honoris Causa” a avut in vedere contributiile stiintifice si profesionale de exceptie, inaltul prestigiu profesional, precum si relatiile speciale ale Domniei Sale cu institutia de invatamant superior din Crisana.

Domnia Sa este un inovator profund al studiilor de lingvistica si de gramatica italiana, atat pe versantul limbii vechi cat si pe cel al italienii contemporane, un filolog romanic de inalta performanta, specialist al literaturilor neolatine medievale, un autor stralucit in domeniul poeticii textului literar si, nu in ultimul rand, un romanist de exceptie, iubitor si cunoscator rafinat al limbii si literaturii romane.

In domeniul lingvisticii, Lorenzo Renzi a realizat doua opere monumentale precum Grande Grammatica italiana di consultazione, a cura di Lorenzo Renzi, Giampaolo Salvi e Anna Cardinaletti, Bologna, Il Mulino, 1988-1995 (trei mari volume, de peste 2000 de pagini, avand o noua editie in anul 2001) si Grammatica dell’italiano antico, a cura di Giampaolo Salvi e Lorenzo Renzi, Bologna, Il Mulino 2010, 2 vol., 174 p. Recunoscuta pe plan international ca fiind un reper inconfundabil si o opera de referinta in lingvistica contemporana, Marea Gramatica ofera o descriere exhaustiva a structurilor gramaticale ale limbii italiene, pe baza celor mai avansate realizari teoretice ale lingvisticii actuale.

Pentru opera sa stiintifica si pentru impactul sau cultural fecund, patru dintre cele mai importante Universitati din Romania au acordat profesorului Renzi titlul de Doctor Honoris Causa, si anume: Universitatea din Bucuresti, Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara. De asemenea, Catedra de “Limbi Moderne si Comunicare in afaceri”  a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj i-a intitulat propriul centru de studii lexicografice (Cercul de Lexicografie “Lorenzo Renzi”). Iar in 2003, Presedintele Romaniei i-a conferit, prin decret, Ordinul national pentru merit “Steaua Romaniei” in grad de "Mare Ofiter".

 

Va asteptam,

Olimpia Popoviciu

Nr. 90 din 05.06.2013