Încadrat în programul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri, organizate de conducerea orașului și a județului, evenimentul s-a desfășurat într-un cadru istoric de excepție – Cetatea Oradiei. Între partenerii, care au susținut buna desfășurare a conferinței, menționăm Primaria din Oradea și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Dezbaterile dintre cei peste 70 de participanți, din peste 10 state europene, s-au  desfășurat pe patru secțiuni: Reflecții asupra schimbării ordinii europene, Europa în fața schimbărilor postbelice, Europa de la Ordinea de la Versailles la Noua Ordine Mondială !? și nu în ultimul rând Masa Rotundă Istvan Suli-ZakarA putut cooperarea transfrontalieră dintre statele europene să reorganizeze ordinea europeană de după Primul Război Mondial?

Prin urmare, în cei 100 de ani ce s-au scurs de la Primul Război Mondial, aspecte profunde s-au schimbat în natura politicii mondiale, aspecte ce țin de continua rafinare a relațiilor sociale și a aderării oamenilor și a organizațiilor la norme împărtășite. Iar în situațiile de criză, după cum revoluțiile, războaiele între țări, conflictele civile și dezastrele naturale din ultimele decenii o dovedesc cu prisosință, ”normele de comportament social normal nu valorează adesea nici cât o ceapă degerată”, după cum spunea profesorul Andrei Miroiu. Problemele și structurile dezbătute în cadrul acestui eveniment sunt reale și au un impact clar asupra evoluției Europei din ultima sută de ani.

Image Image Image