Proiectul Rezistența. The Future of Memory/ Viitorul Memoriei este parte integrantă din platforma transnațională Viitorul Memoriei, care s-a născut din necesitatea de a scoate la lumină adevărurile trecutului, ținute zeci de ani sub tăcere în România și Republica Moldova și în majoritatea țărilor Europei de Est. Prin activitățile din proiect reactivăm memoria locurilor, biografiilor și capitolelor uitate și le reinserăm în narațiunea oficială”, declară Olga Ștefan, inițiatoarea platformei.

Evenimentul din Oradea va avea loc pe 28 mai, când vom organiza turul ghidat Artiști și scriitori evrei orădeni, repere de memorie din arhivele platformei Viitorul Memoriei și ale Asociației Tikvah. Turul care va avea loc între orele 12.00 și 14.00 este gratuit și se adresează tuturor celor interesați. Punctul de pornire se află la statuia Evei Heyman din Parcul Bălcescu. Ghizi: Olga Ștefan și Livia Cherecheș.

Catalogul Viitorul Memoriei: Rezistența reunește contribuții artistice și texte semnate de supraviețuitori și urmași ai acestora și reprezintă o sursă de bază pentru seria de evenimente educaționale și de intervenție culturală organizate în cadrul proiectului.

Catalogul include lucrări de Marcel Iancu, Hedda Sterne, Willy Pragher, Leon Misosniky, Benno Friedel, Samy Briss, Miklos Onucsan, Laszlo Ujvarossy, Răzvan Anton, Andreea și Matei Bellu, Belu Simion Făinaru, Istvan Fischer, Csilla Konczei, Alex Leon, Josef Biro, Tibor Erno, Barat Moric, Paul Fux, Erno Grunbaum, texte de Dr. Ladislaus Lob, Dr. Ion Duminică, Shaina Larrivee, Rodica Indig, Miklos Szilard, Maria Axenti.           

Introducere de Olga Ștefan, editor

Design de Alice Stoicescu

Pentru detalii despre evenimentele organizate în cadrul platformei Viitorul Memoriei vă rugăm să consultați arhiva, care include filmări și înregistrări cu supraviețuitori și alte tipuri de documente prezentate la expozițiile din 2017 de la București, Oradea, Cluj, Iași și Chișinău.

http://www.thefutureofmemory.ro

proiect inițiat și curatoriat de Olga Ștefan

organizatorAsociația UMA ED România

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.P

Partener media: Radio România Cultural

Image