Mesajele de întâmpinare au fost adresate de viceministrul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, Gheorghe Postică, prof. univ. dr. Ion Eremia, decanul Facultății de Istorie și Filosofie de la Universitatea de Stat din Moldova, prof. univ.dr.hab. Otilia Dandara, prorector al Facultăţii de Istorie și Filosofie, din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, prof.univ.dr. Dan Cepraga de la Universita degli Studi di Padova şi prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș, directorul Centrului de Studii Interdisciplinare de la Universitatea din Oradea.

După cuvintele de salut din partea organizatorilor, în ședința din plen au fost prezentate următoarele comunicări de către: Sorin Șipoș, „Călătorii străini în spațiul românesc şi simbolistica frontierei (1710-1810)", Cătălin Turliuc, „Coordonate ale dezvoltării României în preajma Primului Război Mondial", Dan Octavian Cepraga, „Latinitate și românitate în colindele tradiționale" și Ion Eremia, „Considerații privitoare la activitatea senatorilor și deputaților basarabeni în Parlamentul României interbelice".

Evenimentul a fost organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție subordonată Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, alături de Universitatea de Stat din Moldova – Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea din Oradea – Facultatea de Istorie, Relații Internaționale și Științe ale Comunicării, Universitatea din Padova – Departamentul de Studii Lingvistice și Literare, Centrul de Studii Interdisciplinare „Silviu Dragomir” Chișinău – Oradea și Centrul de Studii Transilvănene.

Din partea Universității din Oradea au fost prezenți prof.univ.dr. Aurel Chiriac, prof.univ.dr.habil. Gabriel Moisa și prof.univ.dr.habil. Sorin Șipoș.

Organizatorii au decis ca viitoarea întâlnire științifică să fie organizată la Universitatea din Oradea, în noiembrie 2018, iar manifestarea să facă parte din programul acțiunilor științifice prin care se sărbătoresc 100 de ani de la realizarea României reîntregite.

Image