A absolvit Liceul Agroindustrial Livada, după care a urmat cursurile Facultăţii de Agricultură IANB din Bucureşti. A devenit inginer agronom, profesie căreia s-a dedicat cu foarte multă pasiune încă de pe atunci. În anul 1995, a obţinut titlul de Doctor în Agronomie al ASAS “Gheorghe Ionescu Siseşti”, Bucureşti. Şi-a început cariera profesională la SCAZ Oradea, devenind Cercetător Ştiinţific.

Începând cu anul 1998, a devenit cadru didactic al Universităţii din Oradea, dedicându-se, atât activităţii de cercetare, cât şi muncii la catedră, încercând să insufle multor generaţii de studenţi responsabilitatea faţă de mediul înconjurător şi de profesia de inginer agronom. Prof.univ.dr.ing. Cornel Domuţa a reprezentat sufletul a tot ceea ce a însemnat manifestare ştiinţifică la Facultatea de Protecţia Mediului. A fost un om activ, pasionat de profesia pe care a ales-o.

De asemenea, s-a implicat în acţiuni menite să trezească spiritul civic în clasa politică şi societatea civică, în egală măsură, subliniind de fiecare dată importanţa asumării responsabilităţii a fiecăruia dintre noi pentru protejarea mediului.

Autor al peste 276 de lucrări publicate, prof.univ.dr.ing. Cornel Domuţa a fost membru al mai multor asociaţii profesionale pentru ca, în 2014, să devină membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR). Prestigiul ştiinţific al AOSR este argumentat de faptul că între membrii săi au existat opt laureaţi ai premiului Nobel.

Activitatea profesională i-a fost răsplătită cu admiraţia studenţilor, respectul colegilor, dar şi cu premii, cum ar fi: Premiul „Gheorghe Munteanu Murgoci”, pe anul 2005, al Societăţii Naţionale Române de Ştiinţa Solului, pentru cartea „Agrotehnica terenurilor în pantă din nord - vestul României” şi premiul “Constantin Sandu Aldea” Academiei de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu Sisesti” pentru cartea: Asolamentele în sistemele de agricultură (Domuţa C. (coord.), Bandici G., Ciobanu G., Ciobanu C., Samuel A.D., Csep N., Bucurean E., Borza I., Şandor M., Bunta G., Ardelean I., Domuţa Cr. -  Editura Universităţii din Oradea).

Universitatea din Oradea deplânge dispariţia omului, profesionistului şi profesorului Cornel Domuţa şi exprimă adâncă durere şi sincere condoleanţe familiei îndoliate.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Image