Baton proteic cu făină din insecte și soluții pentru risipa de apă

Activitățile din cadrul Innovation Day au fost împărțite în două clustere, unul dintre acestea, desfășurat la Facultatea de Protecția Mediului, având ca temă „Agricultură, alimente și sustenabilitatea mediului”. Împărțiți în cinci echipe, studenții au încercat, printre altele, să dezvolte un produs alimentar bazat pe proteinele oferite de plante sau de insecte.

Una dintre echipe a propus ChocRick Pro, un baton de ciocolată în care să fie folosite făină din insecte. „Mai sunt în România companii care introduc făina pe bază de insecte, dar nu e făină pură. Produsul nostru ar fi 100% din insecte. Gândim și o fermă de insecte pe plan vertical, unde putem vorbi de o optimizare considerabilă a spațiului”, spune George Opriș, student în anul I la Protecția Mediului și membru al echipei.

Altă echipă a avut ideea unui desert din lapte de migdale, 100% vegan. „Migdalele sunt bogate în nutrienți, grăsimi sănătoase, fibre și vitamine, ajută la reducerea problemelor cardiace și a colesterolului și rezolvăm și problema intoleranței la lactoză”, a explicat Alin Panti, student în anul al patrulea la specializarea Agricultură.

Produsul poate fi distribuit chiar în sălile de sport, pentru că are 21% proteine, și va avea un ambalaj din carton, explică tânărul care a și pus la punct un studiu de piață pentru a afla cum ar putea dezvolta acest proiect.

Reducerea risipei și a deficitului de apă a fost tema în cadrul căreia o altă echipă a lucrat la un proiect de folosirie în agricultură a apelor uzate, provenite din gospodăriile oamenilor sau din industrie și ajunse în stațiile de tratare.

Nu dorim să eliberăm aceste ape în râuri, ci să le preluăm după primele tratări pentru a păstra în ele elemente precum potasiu și fosfor. Astfel le putem folosi pentru fertilizarea solurilor, la fel ca mâlul ce rămâne după tratarea apelor uzate. Folosind aceste ape uzate, nu mai e nevoie de o fertilizare așa de puternică, protejăm apele subterane și nu mai facem risipă” a precizat una din membrele echipei, Andrada Bereș, studentă în anul al treilea la Ingineria Produselor Alimentare.

Proiecte cu accent pe sustenabilitate

Ideile prezentate de studenți au fost apreciate de profesorii care le-au fost mentori. ”Au fost prezentate cinci proiecte foarte interesante, cu accent pe sustenabilitate, pe servicii aduse comunității locale, care beneficiază în acest fel de specialiștii formați de Universitatea din Oradea”, a explicat conf. univ. dr. Adrian Timar, care i-a ghidat pe participanții la clusterul de la Facultatea de Protecție a Mediului.

Celălalt mentor din cadrul clusterului, prof. univ. dr. habil. Simona Vicaș, a remarcat atitudinea tinerilor: „Au fost receptivi la toate informațiile. Au reușit să transpună în practică tot ce le-am sugerat și au venit cu ideile proprii.

Tinerii care au participat în activitățile clusterului 2 sunt Andrada Bereș (Baciu), Ioana Baciu, Georgiana Crainic, George Opriș, Simona Ionescu, Estera Duca, Roxana Mureșan, Melisa Cuc, Arina Vid, Claudia Vușcă, Vlad Bordaș, Alin Pali, Ioana Iova, Lăcrămioara Sandro și Maia Mayer.

Mai multe informații despre activitățile desfășurate de către Universitatea din Oradea în cadrul proiectului EU Green găsiți aici (media.uoradea.ro).

Image

Image